11 Mart 2010 Perşembe

 GÖSTERİ: YUSUF TUVİ "VARANASİ-KALKÜTA" 11 Mart 17.45 ve 18.15 
Fotoğraf Günleri'ne İzmir'den katılan Yusuf Tuvi, izleyicilerine Hindistan'ın iki ayrı kentinden yaşam kesitleri sunacak.  Ülkemizin usta fotoğrafçılarından olan Yusuf Tuvi bu kentleri şöyle tanıtıyor:

Varanasi kutsal kenti ‘IŞIK KENT’ olarak da anılıyor. Işığın Hindu felsefesinde, erdemi yücelten, karanlık ve cehaleti yokeden, olarak anlamı büyük. Bu kutsal kent de yaşam ırmağı kabul edilen GANJ’ın yanıbaşında ölmek, sonsuz yaşama kavuşmak anlamına geliyor. Bu nedenle Hintliler son günlerinde ölmek için Varanasi’ye gelirler. Bir çoğu da ölülerinin küllerini Varanasi’ye getirip Ganj’ın kutsal sularına bırakırlar. Ganjın kıyılarında ve Varanasi’nin dar sokaklarında sayısız mabet var. Ayrıca gösteride göreceğiniz gibi Ganj’ın kıyısında özel ölü yakma yerleri yapılmış ve çiçeklere sarılmış ölüleri burada törenle yakıyorlar. Akşamları ise Ganj kıyıları dua sesleri ile yankılanıyor. Ganj Varanasinin yaşamını yönlendirmiş. Arınmak, dua etmek, çamaşır yıkamak, ölü yakmak, bilgelere danışmak, tütsü yakmak, adak adayıp dilekte bulunmak ve suya yüzen mumlar bırakmak hep Ganjın kıyılarında

Kalkuta
Kalküta Ganjın bir kolu olan Hoogly ırmağının kıyılarına kurulmuş. Irmağın iki yakasını birleştiren ve üzerinden her gün binlerce insanın ve türlü çeşitli vasıtaların akın akın geçtiği görkemli Howrah köprüsü, Kalkütanın en görülesi yerlerinden biri.
Kalkuta bir kontrastlar kenti. Işık ile gölge, eski ile yeni, gökdelenlerle eski koloni evleri, zenginlikle fakirlik ilginç bir karışım olarak burada karşımıza çıkıyor.
Kalkuta ayni zamanda Hindistanın kültür merkezi. Şairler, yazarlar her türden sanatçılar yaşamak için bu kenti seçmişler. Ayni zamanda burası politik hareketlerin en yoğun olduğu yer.
Deniliyor ki Kalküta zengin ile fakirin yanyana mutlu yaşadığı dünyada eşi az bulunur kentlerden biri imiş. Nasıl oluyorsa. Ve Kalkütada yaşamış bir insan ister zengin ister fakir olsun dünyanın başka hiçbir yerinde mutlu olamazmış.


YUSUF TUVİ
1938 yılında İzmir’de doğdu.

1960 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesinden mezun oldu.
Birikim ve duygularını dışa vurmak ve paylaşabilmek isteği ile 1974 yılında büyük bir tutku ile fotografa başladı.
Çalışmaları saydam (dia) üzerine yoğunlaşmıştır ve gerek yurt içi ve gerekse yurt dışı gezilerinden düzenlediği saydam gösterileri beğeni toplamaktadır.

Ayrıca Türkiye’yi her yönü ile tanıtan “DOĞAMIZ INSANIMIZ” adlı saydam gösterisini yaratıcısıdır.
Birçok kişisel sergi açmıştır.
Çalışmaları her yıl düzenli olarak ECZACIBAŞI yıllıklarında yayınlanmaktadır. Ayrıca SKYLİFE ve ULUSOY TRAVEL dergileri ve onun yanısıra başka dergiler için çalışmalar yapmaktadır.
Newyork kenti üzerine yaptığı çalışmalar “DOĞAN KİTAPÇILIK A.Ş.” tarafından “NEWYORK” adlı bir kitap olarak basılmıştır.
Istanbul-İFSAK veIzmir-IFOD dernekleri üyesidir.